Vår första sortimentsprovning
hos @pierrelegrosvin med blandat kompott från Frankrike.
Den korta versionen är:
Kolla upp Domaine les Hauts Baigneux och kanske framför allt Domaine Leonis.
Den något längre versionen lyder som följer:
Domaine les Hauts
Baigneux (Touraine) som drivs av Nicolas Grobois och Philippe Mesnier. Ganska
hårt syradriven men äppligt frisk Pet Nat Blanc, mildare bärig Pet Nat Rosé och
en ung kärv ganska okomplicerad Cab Franc med potential som kommer att bli
alldeles förträfflig om några år.
Domaine de la Garrelière
(Francois Plouzeau) också från Touraine. Marquis de C (80 Chenin Blanc, 20
Chardonnay) har en antydan till restsötma som höjer frukten. Balanserat och
lättillgängligt. Gamay Sans Tra la la är en ung lätt stallig gamay i ganska saftig
stil men med en del tanniner och Cab Franc markörer.
Sällan vi får prova viner
från Bergerac som hjärtat klappar lite extra för. Särskilt Pécharmant. Det röda från Château Brouillet har en klassisk druvsammansättning med 60% Merlot och
resten Cab Franc och Cab Sauvignon. Reduktiv inledning och ganska kärvt, växer
flera snäpp med luft och blir säkert utmärkt om ett par år. Tacksamt matvin
till bra pris. ( Tyvärr missade vi foto)
Château Lestignac söder
om Bergerac gör charmiga Coains Comme Cochons. Roséliknande gjort på Cab
Sauvignon. Lite spritsig med en rejäl skopa söta jordgubbar. Som en pet nat utan bubblor. Fast det hade nog varit ännu bättre med... Deras cab Franc ”Callipyge”
är mineralisk och fruktdriven. Inte svår alls att dricka.
Clot de l’Origine (Marc
Barriot) håller till i Maury strax väster om Perpignan. Soif de Plaisir är
kraftigt reduktiv inledningsvis men kommer sig efterhand och blir mer köttig och
kryddig, lätt stallig med en liten strävhet.
När vi var i Roussillon i
maj övervägde vi att besöka Collectif Anonyme i Banyuls, som har hajpats en
del. Avstod när vi såg alkoholhalten på deras alster och får vår känsla bekräftad
idag. Vi har svårt för den här stilen. Visst funkar det till mat, men det gör
ju även mindre tunggumpade viner utan den här eldigheten.
Domaine de Sulauze Cochon
som vi hittade i Nice på la Part des Anges förra året gillar vi även i årgång
2015. En lättdrucken bagatell som man blir glad av. Cinsault, Grenache, Syrah,
Cabernet, Vermentino från Coteaux d’Aix en Provence.
Domaine Dieulefit
bekräftar bara våra fördomar om grenache från södra Rhône. Sött och eldigt över
hela linjen om man ska sammanfatta. Tänk vilken skillnad mot den lätta stilen
man kan hitta i delar av Roussillon.
Ny Beaujolaisproducent för oss är Domaine Leonis. Raphael Champier har bl a jobbat 6 år hos Jean-Claude Lapalu. Ståltank och neutrala barriquer. Lågsvavlat och på väg mot biodynamisk konvertering de kommande åren. Brulius 2015 från Brouilly i saftig mineralisk blåröd stil
och No 2, 2014 från Côte de Bruilly som är stenigare, stramare och lite mer
krävande är båda väldigt bra. Det här får vi nog utforska närmare.
Tack för att du bloggar och ger fördjupning!
SvaraRaderaB&J skrev....
SvaraRaderaTack för besöket och för att du tog dig tid att skriva om det. /Pierre le Gros
SvaraRadera